Svenska Highland Cattle Föreningen 

Rasbeskrivning Highland Cattle 

RASBESKRIVNING SKOTSK HÖGLANDSBOSKAP (Highland Cattle)

HUVUDET

Av alla brittiska nötkreatursraser har Highland Cattle det största och mest iögonfallande huvudet. Det är verkligen beroende på huvudet, som gör att Highland Cattleboskapen blivit favorit bland konstnärer. Huvudet skall stå i proportion till kroppen. Det skall vara brett mellan ögonen, medan avståndet mellan ögonen och mulen skall vara kort. Pannluggen skall vara bred och räcka ner till mulen och kinderna. Ögonen skall vara ljusa och klara och uppvisa mod och inte rädsla, när djuret är upphetsat.

Från sidan sett skall bredden i käkbenen vara proportionerlig i jämförelse med huvudets bredd sett framifrån. Mulen skall vara bred. En klar köttfärg är att föredra och stora utspända näsborrar. Hornen är ett av Highland Cattleboskapens mest karaktäristiska drag. Hos tjuren skall hornen vara starka, växa rakt ut från skallen och böja av framåt, nedåt. De skall inte nå högre än den nivå, där de fäster vid skallbenet. Framförallt skall huvudet och hornen hos en tjur ge intryck av styrka och maskulinitet. Kons horn kan se ut på många olika sätt men som allmän regel gäller att hornen skall vara mindra kraftfulla än hos tjuren. De skall inte böja av nedåt utan istället sträva uppåt efter att ha vuxit ut mer eller mindre horisontellt från huvudet. Kvaliteten på hornen är det väsentliga. För både ko och tjur gäller att hornen skall vara symetriska. Huvudet, inkluderat hornen är mycket viktigt, då det kännetecknar en bra uppfödning.

BAKDEL, KROPP OCH LÄND

Ryggen skall bilda en rak linje utan några ojämnheter. Den skall vara så bred som möjligt, speciellt mellan bärbenen. Dessa skall inte vara för hårda, vilket indikerar ben med dålig köttutveckling. Djuret skall inte ha en flat bröstkorg eller ha snört bröst. Bogbladen skall heller inte vara lösa. Idag betonar man mycket lång kropp. Den skall vara proportionerligt lång mellan bärbenen och sittbenen dvs korsets längd jämfört med god längd mellan bog och bärben. Korset skall inte vara för sluttande utan nästan plant (svagt sluttande) och svansen skall vara elegant anfäst. Korset skall vara väl utfyllt och inte urgröpt. Bröstkorgen skall vara väl välvd. Låren skall vara väl utvecklade och så kraftiga som möjligt. Bakifrån sett skall djuret inte verka kluvet högt upp av benen och länden skall ge ett fyrkantigt intryck.

BENEN

Hos alla kreatur är benen av största betydelse inte minst hos Highland Cattle, som måste ströva över kuperad terräng med ljung, grus och klippor för att inte tala om kärr. Benen skall naturligtvis vara starka och raka med bra skelett och en ordentlig hårbekädnad och djuret skall uppfattas, som om det rör sig lätt och ledigt. Benen skall inte snudda vid varandra. Den bästa beskrivningen är att de fyra benen skall vara placerade ett i varje hörn. De främre benen raka sedda framifrån eller från sidan och väl åtskilda. De bakre benen raka, sedda bakifrån och nästan lika väl åtskilda men böjda från sidan. Idag föredrar man långa ben så att man kan se ganska mycket dagsljus under kroppen. Benen skall avslutas i välformade och stora klövar. En väl uppfödd Highland av kvalitet rör sig mycket bra, när den visas upp för bedömning och utstrålar stor värdighet och stil.

PÄLSEN

Orsaken till att Highland har en så riklig och lång päls är att de vanligtvis övervintrar i kallare klimat. Något som alla inte känner till är att Highland har två pälsskikt. Den yttre pälsen är lång och stark och är av naturen avsedd att hålla vått väder på avstånd från skinnet meden den undre pälsen är mjuk och nästan dunig och är till för att hålla kroppen varm. Den undre pälsen växer inte så att den ersätter den yttre pälsen utan varje päls växer för sig. Den skotska Highland Cattleföreningens officiella färgskala omspänner allt från svart till tigrerat, röd, gul och gråbrun till vit men de vanligaste färgerna hittar man mellan röd och gul.

Som en generalisering är det rätt att säga att ju mörkare djur desto svårare att få köttansättning men desto tåligare.

Fritt översatt från den skotska rasbeskrivningen om Highland Cattle